SHARE

Българското уравнение изглежда така: когато апатията е константа, наглостта расте.

СДВР сплашва политическата опозиция, председателят на „Булатом“ се обръща към народонаселението с „аргумент“, че „Ако АЕЦ „Белене“ беше корупционен проект, днес щеше да работти“, а под чадъра на новия регламент GDРR държавата се кани да приеме нов закон за личните данни, който ще улесни налагането на брутални санкции на журналисти, писатели и учени.

И докато руски олигарси фалират, президентът Румен Радев продължава да мели от Москва, че санкциите над Русия за незаконното анексиране на Крим не работят. Припомняме, че преди по-малко от месец компанията „Русал“ на олигарха Олег Дерипаска, част от списъка със съюзници на Кремъл на САЩ, помоли за свалянето на санкциите.

За руската намеса във вътрешните работи на България Радев заявява, че няма да коментира, защото у нас към Русия исторически сме се отнасяли със симпатия (?!). Освен това Радев подкрепя увеличаване на енергийната зависимост на България от Русия.

Днес, отправил се в така мечтаната от него Русия, президентът Радев заяви, че трябвало да "останем атомна държава"….

Публикувахте от Terminal 3 в 21 май 2018 г.

 

Новият закон за личните данни ни пренася от булгаковската сатира на посещението на президента директно в оруелската реалност.

Журналисти, писатели и учени ще бъдат подложени на гигантски санкции, ако бъде приета нова разоредба, предложена от управляващите. Мерките ще застрашат сериозно свободата на словото, предупреждават 13 становища на граждани и неправителствени организации. Има предложения законът да бъде пренаписан по германски еквивалент, като изрично се напише, че  разпоредбите му не се отнасят за журналистическата работа. Адвокатите предупреждават, че може да се стигне до невъзможност да се провеждат съдебни дела.

На фона на това дългогодишният главен продуцент на БНТ Роберт Ковачев бе освободен от поста си, без да е запознат с мотивите. Той е автор на предаванията „Референдум“ и „История БГ“. Ковачев приема уволнението си като комплимент в една телевизия, която се превръща в рупор на властта. Той признава, че е сменена темата за предаването „Референдум“ относно втория лифт в ски зоната в Банско, както и че програмният директор Емил Кошлуков е притискал изписването на екран на личности не като професионалисти, а като принадлежащи към определени структури. Според Ковачев идването на Кошлуков в БНТ е ясен индикатор накъде тръгва телевизията. Цялото интервю в детайли може да прочетете тук. 

Законите важат за едни и се подминават за други – наглостта е безпартийна и повсеместна. Три месеца след като Българската агенция за безопасност на храните иззе и уби над 100 екзотични птици в нарушение на два закона и пренебрегвайки съдебно решение, стана ясно, че тя не е информирала Европейската комисия и всъщност не знае колко птици са иззети и умъртвени.

Такъв пример е и бившият кмет на Трън, признат за невинен, след като е блъснал с джипа си шестгодишно дете. 

Това се случва след становище на МВР, че детето абсолютно самостоятелно се е блъснало в джипа, само си е причинило разкъсване на черния дроб и само си е спукало далака. 

През лятото на миналата година Станислав Николов, който бе издигнат от ГЕРБ, подаде оставка като кмет на Трън. Днес той вече е оправдан. 

Необявен досега контрапротест с протестиращи в защита на АЕЦ „Белене“, докарвани с автобуси, ще се състои утре пред Министерския съвет в 18 и 30 ч. Протестът съвпада с обявения преди дни протест срещу изграждането на нова атомна електроцентрала. Престоят и паркирането е забранено, с изключение на автобусите, които превозват участниците в митинга, воден от Румен Петков.

Градска мобилност забранява престоя и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите, превозващи…

Публикувахте от Антоанета Цонева в 21 май 2018 г.

Никъде в публичното пространство (в медиите, на сайта на АБВ и в социалните мрежи) няма информация за подобно събитие на ПП АБВ. Напомняме на Бойко Борисов, че годината е 2018 и с милиционерски и тоталитарни методи няма да наложи на свободните граждани поредния корупционен проект от руския енергиен шлем„, заявиха от „Демократична България“, които са организатори на протеста срещу АЕЦ „Белене“.

По темата сме говорили обстойно и тук.

Междувременно на фона на политическите оргии, които развличат зрителите, „Галъп интернешънъл“ решават да се гмурнат дълбоко в българската народопсихология. И докато 56% от анкетираните българи не одобряват абитуриенските балове, то цели 53% не смятат, че книгите са необходимост за добрия живот – без разлика в позициите между млади и стари.

Възможно ли е наглостта да има катастрофални последствия? След като Европа и САЩ се разделиха по отношение на ядреното споразумение с Иран, държавният секретар Майк Помпео поде политика на заплахи към Иран със санкции, ако правителството не промени своя курс. Помпео обаче поиска подкрепата на европейските си съюзници. Борис Джонсън, външният министър на Великобритания, заяви, че ново споразумение ще бъде изключително трудно. „Нито един друг президент на САЩ не е търсил открито да подмени режима в Иран. Това е прецедент“, заяви Сюзан Малоуни, зам.-директор на програмата по международна политика в Brookings Institution. „Вече не говорим за Тръмп, който се опитва да изпълни обещанията си от кампанията и да подхрани егото си. Това е инфантилен подход към външната политика, който цели да разреши огромни предизвикателства с налагане на максимален натиск.“

Наглост управлява и във Венецуела, където президентът Мадуро очаквано бе „преизбран“. Международната реакция бе силна, като множество държави отрекоха легитимността на изборите. За ситуацията във Венецуела сме ви разказвали тук. Въпреки че някои държави заговориха за санкции към Венецуела, експерти предупреждават, че те ще навредят повече на населението, като държавата вече е в трагична икономическа криза. „Това е използване на населението на Венецуела като уред за политически натиск. Говорим за хора, които умират, защото нямат достъп до лекарства или стоки от първа необходимост и храна“, казва специалист в областта на Латинска Америка пред „Гардиън“.

Снимка: Терминал 3

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.