SHARE

Пожарите в Гърция продължават: поне 187 души, сред които и 23 деца, са ранени, а загиналите до момента са 74 души, предава BBC към 19:30 ч. българско време. 

„Пламъците вървяха по петите ни чак до водата“, разказват оцелели пред журналистите. Докато продължава търсенето на изчезнали, властите отвориха уебсайт, който да помогне на близките да издирват техни познати и семейства, които са засегнати от стихията.

Карта, показваща активните огнища край Мати, Гърция. Поне 150 са ранените в тази област.

Гръцки лекари потвърждават пред BBC, че жертвите са сериозно пострадали вследствие на бързината на пламъците. Това е най-тежкото огнено бедствие в Гърция от десетилетие насам. Премиерът Алексис Ципрас обяви тридневен национален траур и призова за помощ.

Италия, Германия, Полша и Франция изпратиха подкрепления – самолети, пожарни коли и пожарникари, а Испания и Кипър също са предложили помощта си. Българският премиер Бойко Борисов също написа в Туитър, че изразява дълбоки съболезнования към близките на жертвите и че България е готова да предложи техническа помощ на Гърция.

Снимки от Гърция може да откриете тук. 

От ВВС напомнят, че държави по целия свят отчитат изключително високи температури и екстремни метеорологични условия. През юли температурни рекорди са отчетени в Южна Калифорния, Източна Канада, Алжир и Норвегия. Швеция е ударена от вълна от горски пожари, които стигат чак до Арктика. Научният редактор на изданието припомня, че един-единствен фактор не може да обясни този феномен, но според Дейвид Шукман: „Удивителното в момента е, че множество горещи вълни се случват по едно и също време. Климатолозите не казват, че ще има горещи вълни всяко лято, но че рисковете от екстремна жега се повишават.“

Картата показва къде до момента са засечени температури под и над средните стойности за периода 1-20 юли. Средните стойности са отчетени за периода 1981 – 2010 г.

Повече за екстремните метеорологични условия сме говорили тук. 

„Оценките за България не са измислени, защото си ги знаем. Това са стандартните постоянни очаквания, които ЕС и Европейската централна банка поставят“, каза председателят на асоциацията на банките Петър Андронов. Пред БНТ той коментира условията за приемането ни в еврозоната, които са не само финансови и икономически, но и искат работа в сферата на съдебната система и публичния сектор. Повече от изказването на Андронов може да прочетете тук, а повече по темата – тук.

Подхващайки правосъдието – продължава притеснителната практика дела по високите етажи на властта да бъдат спирани в една или друга фаза на хода си. Така спецсъдът окончателно отказа да съди кмета на Пловдив Иван Тотев. Той заедно с заместника си Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ Димитър Колев са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар. зоокът в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма „Запрянови 03“ ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне. Прокуратурата твърди, че Кацарски и Колев са действали като помагачи на Тотев, като го улеснили да извърши престъплението, цитираме колегите от „Дневник“. 

Продължава и драмата с древното селище Скаптопара. Властите решиха, вместо да преместят трасето на магистралата, да преместят самото древно селище, коментира проф. Николай Овчаров, съветник на министъра на културата. Той отбеляза, че е било взето решение, че магистралата е много важна и не може да бъде премествана. Не е ясно къде се намира логиката в това.

Повече за Скаптопара може да научите тук. 

Хамелеоновата природа на българската власт намери проявление и днес. След като се вдигна огромен шум покрай поправката „Домусчиев“. С нея щяха (или поне щяха да бъдат) облагодетелствани бизнесменът Кирил Домусчиев, депутатът от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски и още дузина знайни и незнайни приватизатори, цитираме „Капитал“, които припомнят, че по предложение на двама депутати от „Атака“ и ВМРО, с решаващата подкрепа на ГЕРБ, ДПС и „Воля“ и мълчаливото съгласие на опозицията от БСП бяха приети по безпрецедентен начин лобистки промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

Е, хубавият израз „фурнаджийска лопата“ не съществува без причина у нас. След като президентът Радев наложи вето на текстовете, ГЕРБ изненадващо го подкрепиха. Разбира се, намеси се и вождът Борисов, който еднолично нареди на партията си да поправи стореното. Според колегите от „Медиапул“ причините са готвени протести срещу поправките.

Междувременно даваме още 10 милиона лева за осветление и улични ремонти, като предложението е на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Предстои и гласуване на заем за 14,7 милиона евро, с които да бъдат купени електрически автобуси.

София – расте, но не старее!

Публикувахте от Terminal 3 в Вторник, 24 юли 2018 г.

 

Прогрес няма да има не само докато държавата я гризе корупцията и съдът е зависим, но и докато медиите постоянно са под натиск да мълчат за тези истини. Журналистът Светослав Иванов беше нападнат от т.нар. „медии бухалки“, собственост на депутата Делян Пеевски, с оглед на работата си. Публикуваме изказването на Иванов в личния му профил във Facebook.

Скъпи приятели,Уважаеми зрители,Петият сезон на "120 минути" беше приключение, изпълнено с незабравими срещи и много…

Публикувахте от Svetoslav Ivanov в Понеделник, 23 юли 2018 г.

Извънпарламентарната опозиция „Демократична България“ внесе във вторник във Върховния административен съд жалба срещу правителствено постановление за предоставяне на половин милиард лева от бюджета за ремонт на язовири на компания, която няма да е длъжна да обявява обществени поръчки и следователно няма да е ясно при кого ще отидат те.

„Одобреният от Министерския съвет разход не само че надхвърля близо седем пъти първоначалния бюджет на ведомството, но и се явява в нарушение на редица норми от Закона за публичните финанси“, казва се в позицията. „Демократична България“ пита откъде ще бъдат осигурени тези 500 млн. лв., ако те се явят вътрешен трансфер за бюджета. Известна е позицията на премиера Борисов за липсата на допълнителни средства в държавния бюджет, например за искането от протестиращите майки на деца с увреждания за увеличаване размера на отпусканата помощ за тях или за протестиращите земеделски стопани от Странджанско, чиито стада добитък бяха евтаназирани, като те публично възразиха по отношение на предвижданите обезщетения като крайно недостатъчни.“

По света – британският премиер Тереза Мей се впусна в лична отговорност за преговорите с ЕС за Брекзит. Мей подчерта, че министерството за Брекзит ще подготвя Великобритания за излизането от съюза. Още по темата. А между 3500 и 12 000 работни места във финансовия сектор ще бъдат изгубени след Брекзит.

Стотици липсват в Лаос след масови наводнения след хидроелектрическа авария в южната част на страната. Стотици жилища са унищожени и няма категоричен брой на жертвите, след като пет милиарда кубични метра вода, или еквивалентът на 2 милиона плувни басейна, се изсипаха в околните села.

Експлозии разтърсиха Кабул, като са ударили квартали, където живеят цивилни. Поне трима са ранените. Ракети са ударили Кабул от неизвестна посока, като те идват два дни след като камикадзе се взриви близо до международното летище в Кабул, убивайки 23-ма души и ранявайки още 107.

Снимка: Valerie Gache/AFP/Getty Images

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.