SHARE

България отбеляза най-светлият си празник – 24 май, денят на нашата писменост и култура. Празнични шествия имаше в цялата страна,хиляди хора излязоха по улиците. В празника в София се включиха  учители, ученици, студенти, учените от БАН, президентът Росен Плевнелиев, кметът Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит, министри и дипломати. Приоритет трябва да бъде възраждането на българската култура, каза в словото си президента. „Всички ние носим в спомените си непокътнатия образ на любимия учител. Дълбок поклон пред академичната и научна общност, пред всички творци и културни дейци, дейците на читалищното и просветно дело и на всички които съхраняват и развиват богатото културно-историческото наследство на България. Отговорността Ви е огромна. Такова трябва да бъде и признанието за вашия труд“, добави Плевнелиев.

Гръцките власти започнаха евакуация на неофициалният бежанският лагер Идомени, който се намира на гръцко-македонската граница. Целта е бежанците да бъдат пренасочени към нови лагери.

Новоизбраният президент на Австрия Александър Ван Дер Белен обяви, че ще напусне партия „Зелени“ :“Аз, разбира се, ще съм надпартиен президент на всички австрийци, на всички хора в тази страна. За целта е необходимо незабавно да прекратя членството си в партията“, заяви той.

Засилват се съмненията за взрив на борда на самолета на EgyptAir, който падна миналата седмица над Средиземно море. За това говори малкият размер на намерените тленни останки. Засега експертите не се наемат да коментират на какво се дължи евентуалният взрив на борда.