SHARE

Говорителят на руския президент Владимир Путин потвърди тази сряда, че през януари миналата година Кремъл е получил имейл от съветник на Доналд Тръмп относно проект с недвижими имоти в Москва, но на него не било отговорено и не бил обсъждан с Путин, твърдят от Москва  По-рано тази седмица Washington Post предаде, че един от най-близките бизнес съветници на Тръмп – Майкъл Коен, е писал на Дмитрий Песков, говорителя на Путин, търсейки помощ в напредък по изоставен проект за нова Trump Tower в Москва. По това време Тръмп вече е бил в разгара на кампанията за президент. „Мога да потвърдя, че в масата имейли имаше и мейл от г-н Майкъл Коен. Това наистина се случи“, каза Песков.

Американските медии вярват, че дългогодишния бизнес съветник на Тръмп – Феликс Сатър – е започнал да си сътрудничи с разследването за сътрудничество между кампанията на Русия и Доналд Тръмп. Беше открит и имейл на Сатър от началото на миналата година, в който заявява, че бизнес сделката с Москва ще причина „Тръмп да бъде избран“

Руската петролна корпорация „Лукойл“ обмисля да продаде регистрираното в Швейцария търговско дружество „Литаско“ (Litasco), обяви Ройтерс в ексклузивен репортаж, позоваващ се на източници от енергийните среди. В него обаче не се посочва дали не става дума за т.нар. вътрешна продажба. Дружеството работи предимно със суровина и рафинерии на „Лукойл“, поради което трябва повече информация дали то може да съществува като независим търговец. „Лукойл“ притежава рафинерии в България, Румъния, Италия и Холандия и е отказала да коментира случая, предават от „Дневник“.  Продажбата на „Литаско“ би демонстрирала още веднъж как американските санкции затрудниха кредитирането на руски компании – държавни и частни – и дори се отразяват на фирми в чужбина, които само косвено са свързани с Русия, коментира „Дневник“, цитирайки Ройтерс.

Министерството на културата се разграничи от изказванията на директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, който в разговор с „Дневник“ отправи обидни квалификации към журналисти и към преподаватели от Софийския университет. Все още няма дата за финализирането на конкурса за нов директор на Историческия музей, който пост Димитров заема от 10 години и за който кандидатства отново. Тя се чака от февруари.

Междувременно бяха одобрени 1,224 млн. лева за изграждане на нов участък от оградата по българско-турската граница, четем отново в „Дневник“. За временното защитно съоръжение по българско-турската граница няма обществени поръчки, след като през 2014 г. е обявено за обект от национално значение. Оттогава отпуснатите средства от правителството към областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол са над 140 млн. лв.

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност за обсъждане на създаването на работещ модел за борба с корупцията. Към този момент в парламента ще са постъпили и двата антикорупционни проектозакона, които вече срещнаха остри критики от съдийското съсловие. Бе известно, че президентът Радев и премиерът Борисов са имали разговор и че последният се е съгласявал с идеите на Радев, но президентът отрече договорка с Борисов в последното си изказване. Повече по темата четете в „Медиапул“.

САЩ изпращат самолети в Прибалтика като стъпка за подсигуряване на сигурността на съюзниците на НАТО по време на военните учения на Русия в района. Бойните самолети ще се намират във въздушното пространство над Литва, Латвия и Естония по време на мащабно руско военно учение другия месец. Учението предизвика притеснения в региона, въпреки че от руската страна увещават, че репетират защитен сценарий и няма да използват войските като трамплин за инвазия. По последни данни почти 13 000 беларуски и руски войски ще вземат участие в учението, както и 70 самолети и хеликоптери и 700 военни машини, включително танкове, артилерия и ракетни системи, предава Ройтерс. 

Новото Учредително събрание във Венецуела, което бе избрано на противоречив и определен като противоконституционен референдум, одобри започване на процеси за държавна измяна срещу лидери на опозицията. По време на тричасовата сесия членовете по ред заклеймяваха критичните към властта в почти оруелианска петминутка на омразата, предават от BBC. Повече за случващото се във Венецуела може да прочетете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.