SHARE

СДС се изнася от централата си на “Раковски” 134. Същата съдба ще сполети и АБВ, ДСБ и “Движение 21”. Неуспелите да прехвърлят изборния праг от 4% вече нямат право на наем от държавата. Областната управа очаква освобождаването на държавното имущество в срок от месец.

Няма монопол върху данъчните складове за горива”, гласи официалната позиция на “Лукойл – България”, която бе разпространена до медиите.

Писмото е в отговор на твърденията на партия “Нова република”, която изнесе данни на Министерството на финансите, според които близо 90% от данъчните складове за горива са собственост на “Лукойл Нефтохим” и “Лукойл България”. Според компанията посочените данни вземат предвид вместимостта на лицензираните данъчни складове, а не количествата преминаващи през тях горива.

Ще бъде върнат на работа директорът на Съвета по законодателство Любомир Талев, който стана известен със скандалите около “уседналия” закон на Румен Радев за гласоподавателите в чужбина: това обеща бившата правосъдна министърка Екатерина Захариева от ГЕРБ, в случай че стане министър. Талев беше уволнен и обвинен в опит за злепоставяне на ведомството.

Според Захариева законът има и добри страни, но не е редно да се пуска “просто така” в официални страници, както и да се бяга от отговорност за случилото се.

Всеки български гражданин, който има българско гражданство и документи, има равни права“ – с тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се дистанцира от скандала с измененията, предложени от президента.

 

Соня Найденова, член на ВСС, поиска проверка от прокуратурата на решението на Висшия съдебен съвет за възнаграждението на служители.

През март ВСС одобри решение, според което служители с над 10 г. стаж имат право да получават еднократно парично “обезщетение”. Привилегията се отнася до част от членовете на съвета и дребните инспектори. Законовата мярка предвижда подобна практика единствено за магистратите. Найденова поставя под въпрос тълкуването на закона, но за момента среща силна опозиция от членове на ВСС.

Три секции за гласуване за българите с двойно гражданство са открити в София, Пловдив и Бургас. Българите, които имат и турско гражданство, ще гласуват седмица преди провеждането на референдума в Турция, който има за цел да увеличи правомощията на президента Реджеп Ердоган.

“Сговорната дружина носи опит от чужбина” – това е мотото на новата кампания на неправителствената организация “Тук-Там”. Организацията се опитва да събере 30 хил. лв., с които да даде стипендии на трима ученици за образование в чужбина. От екипа на “Тук-Там” създават мрежа от ментори и програми, които да помогнат на българските студенти да извлекат максимална полза, след което да се върнат и да приложат уменията си в България. Кампанията е подкрепена от сайта “Българска История” и американското посолство.

Камион се е забил в магазин в центъра на Стокхолм, убивайки поне трима души, съобщи шведската полиция. Има сведения, че са изстрляни куршуми.

Шведския министър-председател Стефан Ловфен заяви, че страната му е под нападение и всичко сочи, че това е терористичен акт.

Русия заклейми бомбардирането на Сирия от САЩ като “атака над суверенна държава” и премахна договор, чиято цел беше да предодврати въздушен сблъсък между двете държави на територията на Сирия. Американската флота, разположена в Средиземно море, изстреля 59 ракети “Томахоук” към самолетна база в Западна Сирия. Пентагонът твърди, че базата принадлежи на режима на Асад, както и че там са съхранявани химически оръжия. Доналд Тръмп, президентът на САЩ, заяви, че действа в пълен синхрон с интересите на САЩ за предотвратяване на използването на химически оръжия. Това е първото открито военно действие на САЩ срещу правителството на Асад, което бе прието от Русия като акт на агресия.

Великобритания обяви пълна подкрепа за действията на Тръмп.

Доналд Тръмп посрещна китайския президент Си Дзинпин в курорта си във Флорида. По думите на американския президент двамата са “станали приятели”. Миналата година Тръмп обяви, че Китай “изнасилва Америка”.  Очаква се Тръмп да притисне Дзинпин относно ситуацията в Северна Корея, а Китай очаква подкрепата на САЩ относно Тайван.

Гръцкото правителство постигна съгласие с ЕС относно мерките, които Атина ще вземе, за да получи нов прилив на помощи. Страната ще трябва да предприеме икономически реформи през 2019 и 2020, а съюзът ще отпусне нов кредитен транш в опит да спаси гръцката икономика. Европейските кредитори са раздвоени по въпроса с гръцкия дълг. За момента предложенията за опростяване на част от дълговете се отхвърлят.

Германия може само да загуби от един тежък Брекзит според немски организации на малкия и средния бизнес.
Според тях изходът на Великобритания от ЕС трябва да спазва икономически добрия тон, а не политическите интереси.

За момента позицията на Германия остава твърда – кралството не би могло да има полза от единния пазар, ако не разреши свободното движение на европейски граждани в страната.
Същевременно активният брекзитист и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън се обяви за отворените граници. Джонсън каза, че държавата трябва да привлича талантливите хора към себе си, но да може да контролира “преливането” на човешка маса. Той се обяви срещу затворените врати, твърдейки, че Англия просто търси баланс. Засега Джонсън подкрепя стратегията за пробен период, в който границите да останат отворени към потенциални европейски инвеститори и работници.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, BBC и Le Monde.

Снимка: Архив на СДС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.