SHARE

Новината от днес е вчерашна. След като на 27-ми май президентът сезира Конституционния съд за въпроси от  референдума на Станислав Трифонов, то вчера сценаристът на Шоуто – Филип Станев, скъса снимка на държавния глава в ефира на „предаването“. От това имаме да направим три извода:

1. Очевидно (и слава на Бога!) никой вече не гледа Шоуто на Слави, тъй като грозната постъпка започна да се обсъжда във facebook днес на обяд.

2. bTV има прекрасна „зала на славата“ с водещи, които са отишли в политиката – Николай Бареков, Росен Петров, а сега вече и Станислав Трифонов. Какво трябва да се случи, за да се спре предаване, в което вече очевидно се правят политически заявки?

3. Обществената реакция в социалните мрежи осъди постъпката недвусмислено и цветисто.

По случая се е самосезирала СЕМ, съобщи нейният председател Мария Стоянов, след възмутените зрителски сигнали до медийния регулатор.

Междувременно, днес Конституционният съд допусна за разглеждане по същество исканията на президента по отношение на референдума. Останалите новини от този ден.

Делян Пеевски прехвърля медийната си империя в офшорки

„Успелият, отиващ си мъж“ Делян Пеевски продължава да преструктурира дружествата си. Депутатът от ДПС е прехвърлил поне осем компании на дружеството „НСН инвестмент“, което преди дни е било продадено на дубайската офшорка Intrust Limited, която също е собственост на Пеевски. Сред осемте прехвърлени фирми е и компанията -собственик на вестниците „Телеграф“ и „Монитор„, предава в-к „Капитал“

След тази серия от прехвърляния, дружествата „Българска медийна компания“ и „Нова българска медийна група“ на практика остават без дейност.

ЕЦБ: България изпълнява повечето изисквания за еврозоната

Европейската централна банка публикува своя доклад за седемте страни, които според Договорите на ЕС трябва да приемат еврото – България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

От ЕЦБ обявиха, че България и останалите страни изпълняват повечето изисквания за влизане в еврозоната, но никоя не покрива всичките стандарти, най-вече по отношение на законодателството.

Лоша фискална политика в 36 общини, но и дефицит в повече от половината, според МФ

Трийсет и шест от общо 265 общини у нас влизат в процедура за финансово оздравяване става ясно от анализ на Министерството на финансите (МФ), публикуван във вторник, предава „Медиапул“. Сред общините с финансови затруднения, изброени в анализа, са Видин, Кърджали, Дупница, Ловеч, Тетевен, Перник, Велинград, Септември, Сливен, Смолян и др.

От друга страна, 156 общини или 59% от всички са завършили 2015 г. с дефицит, като абсолютен първенец е община Несебър, която е на минус с рекордните 25 млн. лв., сочи анализът на финансовото министерство.

Тазгодишните матури са с рекордно слаб резултат

Резултатите на зрелостниците на тазгодишната матура по български език и литература са най-ниските от въвеждането на матурите през 2008 г.

На изпита по български език и литература са получени общо 4189 двойки и 5602 шестици. На втората матура, на която предметът е по избор, има 6460 двойки и 9716 шестици. От задължителните втори матури най-много двойки има по география и икономика. Общо слабите оценки на зрелостните изпити са 10 649.

Бомбена атака в Истанбул взе 11 жертви

Най-големият град в Турция преживя четвърто поред нападение от началото на годината. В полицейски автобус е била заложена бомба, която е убила седем полицаи и четирима цивилни, предава Би Би Си. Президентът Ердоган обвини кюрдските военни части, макар че никоя терористична организация не е поела отговорност за случилото се.

Асошиейтед прес обяви Хилъри Клинтън за сигурния кандидат на демократите

Преди днес американците от шест щата, включително Калифорния, да отидат до урните, от Асошиетед прес направиха ново преброяване на супер делегатите (държавници от демократическата партия, които имат правото на глас в първичните избори) и пресметна, че Клинтън е сигурния победил в надпреварата на демократите.

Нейният опонент на първичните избори, Бърни Сандърс все още не се е отказал от напреварата, въпреки че и преди това съобщение, шансовете му бяха единствено теоретични.

Европейският съд забрани лишаването от свобода за лицата, които единствено незаконно пресичат границата на ЕС

Според решение C-47/15 на люксембургския съд, нелегалните имигранти трябва единствено да бъдат връщани в страната, от която са дошли, ако прекосят Шенгенската зона. Това постановление, разбира се, не засяга случаи, в които имигрантът е извършил някакво престъпление на територията на страната, в която е избягал.

SHARE