SHARE

Държавният доставчик „Булгараз“ ще снабдява по-евтино с природен газ от 1 октомври. Компанията предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране синьото гориво да поевтинее със 7.29% през последното тримесечие. Новата тарифна система засяга начина на определяне на цените за достъп и пренос до газопреносната система на страната. В момента потребителите плащат 19.71 лв. за 1000 куб. метра на 100 км, като тази цена не е променяна от 2005 г., научаваме от „Дневник“.

Председателят на ВКС Лозан Панов разкритикува антикорупционния закон на БСП, като според него неговата цел не е борба с корупцията, а запазване на статуквото в прокуратурата. „В проекта на БСП за антикорупция се създава паралелна структура с дублиращи функции в страната без ясни механизми за контрол и отчетност, само и само да не се реформират органите за съдебно преследване, в случая прокуратурата“, заявява той, цитиран от „Медиапул“.

Според бившия министър на отбраната Бойко Ноев е възможно зад офшорките на „Виафорт“, която иска да придобие завода „Дунарит“, да стоят руски интереси. „Когато“Виафорт“ очевидно губи битката, идва държавата“, коментира Ноев. той припомня, че икономическият министър Емил Караниколов е предложен от „Атака“, които активно защитават интересите на Русия. На свой ред той намира нарушения във фабриката на „Емко“, чийто лиценз бе отнет след искането да придобие завода. Повече може да научите от „Медиапул“.  Според Ноев в случая с военния завод се наблюдава ярко беззаконие, като сам признава, че е отнел лиценза на „Емко“, което определя като административен произвол.

Няма констатирани отклонения при системите за сигурност на летище „София“. По-рано днес в парламента транспортният министър Ивайло Московски обяви, че е разпоредил спешна проверка. Причината за нея станаха твърдения, че рентгеновата системата на Терминал 2 на летището не работи и се използва авариен рентген, с ограничени възможности. Всички скенери и системи за видеонаблюдение на летището са в пълна изправност и работят нормално.

Избраният от правителството вариант за изграждането на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле ще доведе до санкции от страна на Европейската комисия, предупреди по БНТ екологът Андрей Ковачев. Този вариант предвижда в посока Гърция трасето да минава по съществуващия път през дефилето, а в обратната посока да е изнесен над дефилето. В понеделник, 11 септември, жителите на Кресна и Симитли ще могат да участват в обществено обсъждане на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на пет варианта на трасето. Докладът може да бъде видян на страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“, напомнят от „Дневник“.

Ректорът на Технически университет – Варна, Росен Василев защити преписана докторска дисертация за научна степен „доктор на науките“, съобщава „Медиапул“. Сигнал, че Василев е злоупотребил и е плагиатствал дисертации на двама докторанти, е бил подаден в Министерството на образованието през юни от двама преподаватели, след което МОН открива „брутално сходство“ в трудовете. Разпоредена е вътрешна проверка, като е установена между 90 и 100% прилика в текстовете. Казусът не е уреден от закона. Защитата на Василев пък е успешна. Сегашното законодателство не предвижда наказание за плагиатство.

Мощно земетресение разтърси Мексико, като има жертви и разрушения. Трусът е регистриран в 11 часа вечерта местно време и е с магнитуд 8.1 по скалата на Рихтер. Епицентърът е бил в Тихия океан, като са издадени предупреждения за цунами по крайбрежието. Това е най-силния трус от 1985 г. насам. Междувременно туристи напускат Куба и Бахамите заради урагана „Ирма“, който бе определен за най-унищожителния и силен ураган в историята. Евакуирани са части от щата Флорида, САЩ, а дотук има мащабни щети на островите Барбуда, Антигуа, Сан Мартен, Сан Бартелеми и Ангуила. Засегнатите са над милион, а броят им нараства и е възможно да достигне 24 милиона, предава BBC.

Немската оръжейна компания Heckler & Koch, чиито оръжия са убили над 2 милиона души, обещава, че ще спре продажбите на оръжие за военни зони и държави, в които корупцията процъфтява в ущърб на демокрацията. От компанията ще водят нова политика и няма да извършват търговия със Саудитска Арабия, Израел, Египет, Обединените арабски емирства, Турция, Малайзия, Индонезия или африканските държави. Стратегията е включена в тазгодишния финансов рапорт и е одобрена на годишната среща през август, предава Guardian. 

Сенатът в САЩ одобри 10 милиона щатски долара в полза на ООН за борбата с климатичните промени въпреки политиката на Доналд Тръмп финансирането да бъде спряно. Панелът на Сената, съставен от 30 членове, одобри бюджети и за научните проучвания, свързани с климатичните проемени. Сенаторът от редиците на демократите Джеф Мъркли от Орегон заяви в Twitter, че: „Въпреки опасното решение на президентът Доналд Тръмп относно Парижкото споразумение и неговото нежелание за действие ние можем и ще се борим с промените в климата“, предава Ройтерс.

Израелският главен прокурор вероятно ще повдигне обвинения на съпругата на израелския премиер, предава BBC. Сара Нетаняху е заподозряна в злоупотреба с около 100 000 щатски долара държавни средства. Според фамилията Нетаняху обвиненията са безпочвени и са начин на опозицията да урони образа им пред обществото. Повече четете в BBC.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.