SHARE

Учени предупреждават, че сме на път да станем свидетели на шестото масово изчезване  на видове в историята на Земята. Според проучванията щетите са по-големи, отколкото се предполагаше преди. Редки видове, както и често срещани животни и милиони регионални и локални популации са загубени. Това се дължи до голяма степен на пренаселеността на земята, а учените казват, че времето за реакция е изключително кратко.

Причините са добре известни – унищожаване на средата на видовете, бракониерство, токсично замърсяване, навлизане на други видове и климатичните промени. Но според специалистите най-решаващият фактор е “човешкото пренаселване и продължителното нарастване на популациите”. Учените намекват, че предупрежденията им трябва да се вземат насериозно, тъй като човешката цивилизация е силно свързана и зависима от растенията, животните и микроорганизмите на Земята, които изграждат екосистемата на планетата.

Над 27 000 вида са били част от проучването. Всички те показват сериозно намаляване на популациите, а пример се дава с популацията на лъвовете – някога част от почти цяла Африка, Южна Европа и Близкия изток, днес по-голямата част от популациите на лъвове е изчезнала.

Професор Джерардо Кебалос, който е начело на проучването, казва пред Guardian, че ситуацията е толкова сериозна, че би било неетично да не се използват въздействащи и силни послания. Проучването се отклонява от сухата научна терминология, наричайки мащабното изчезване на видове “биологично унищожение”, което представлява “плашещо посегателство над основите на човешката цивилизация”.

Предишни проучвания са показали, че видовете изчезват много по-бързо в сравнение с милиони години преди това. Учените откриват, че една трета от хилядите видове, губещи популации, не се считат за застрашени и до 50% от всички индивидуални животни са били загубени през последните десетилетия. Близо половината от 177 вида бозайници, изследвани в проучването, са загубили над 80% от популациите си между 1900 и 2015 г.

Това води до заключението, че биологичното унищожение ще има сериозни екологични, економически и социални последствия, а “човечеството рано или късно ще плати много висока цена” за унищожаването на видовете.

Въпреки че според специалистите има време за действие, вероятността за активни мерки спрямо проблема са малко. “Всички знаци сочат за дори по-мощна атака над биоразнообразието в следващите две десетилетия, което рисува обезкуражаваща картина на бъдещия живот, включително човешкия”, цитирa Guardian.

Предишните пет масови изчезвания са се дължали на фактори като ледената епоха, климатични промени, като например вулканични изригвания и астероиди. Последното масово изчезване на видове е преди 65 милиона години. За пръв път човекът е фактор в подобен дисбаланс в екосистемата на планетата.

Цялото проучване може да прочетете на английски тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.