SHARE

Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” е първият в България фестивал за дипломни спектакли на театрални академии от цял свят. Той ще се проведе в от 1 до 7 октомври на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора. МТСФ „Данаил Чирпански“ спечели частично финансиране по програма International Fund for the Promotion of Culture на ЮНЕСКО. По нея са кандидатствали общо 814 международни проекта, а фестивалът е един от осемте одобрени и е първата българска инициатива, която печели по тази програма. В събитието ще се включат пет чуждестранни и една българска академия.

Фестивалът е създаден в памет на Данаил Чирпански, който беше отличен възпитаник на НАТФИЗ и обичан от всички колега и приятел. Дани загива в катастрофа през април 2016 г., а безмерната му любов и отдаденост към театъра вдъхновява създаването на този фестивал, който да насърчава млади артисти.

През фестивалната седмица ще бъдат изиграни всички студентски спектакли, а входът ще бъде свободен за всички желаещи да гледат представленията. Участниците във фестивала ще могат да посетят три уъркшопа, които ще бъдат водени от български и чужди професионалисти от различни сфери на изкуството – музика, танц и куклен театър.

Целта на МТСФ “Данаил Чирпански” е да се създаде културен обмен между различните държави. Вече няколко страни, сред които Италия, Испания, Босна и Херцеговина, Гърция, Полша, Шотландия и Сърбия, са заявили желание за участие във фестивала.

“Нашата мисия е да предадем на младите артисти вдъхновението, което имаше Дани, неговата упоритост, целенасоченост, неуморна работа и постоянното му желание за усъвършенстване, както и да създадем форум, който дава възможност на студентите да се развиват и да обменят идеи и опи.”, споделят от екипа на фестивала, който се състои само от млади хора. Зад идеята стоят Мирена Керезова, Мила Люцканова, Никея Петрова, Йоанна Темелкова, Венета Ангелкова, Теодора Лазарова, Максима Боева и други хора, които подкрепят каузата.

Съпътстващата програма на събитието ще се състои от изложби, концерти и срещи между творци от различни държави.

Фестивалът е подкрепен от Министерството на културата.

Основен партньор на МТСФ “Данаил Чирпански” е Драматичен театър „Гео Милев“, където ще се проведе фестивалната програма. Подкрепа има и от Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Читалище „Родина“.

Водата за участниците по време на фестива е осигурена от Pirin Spring.

Медийни партньори на събитието са телевизия Bulgaria On Air, телевизия Стара Загора, „Преди обед“ – bTV, LoveTheater.bg и AzCheta.com.

Снимка: Данаил Чирпански, lovetheater.bg

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.