SHARE

“Времената, в които можехме да разчитаме напълно на други, до известна степен приключиха, както ми показаха последните няколко дни. И поради това мога само да кажа:

Ние, европейците, трябва да вземем съдбата си в свои ръце. Разбира се, бидейки приятели на САЩ и приятели на Великобритания – в добросъседски отношения, когато това е възможно – също така на Русия, както и с на други страни. Но трябва да осъзнаем, че трябва да се борим за нашето бъдеще и съдбата ни на европейци.”

Това е присъдата на канцлера на Германия Ангела Меркел след срещата ѝ с Доналд Тръмп. Това е най-тежката оценка за посещението на Доналд Тръмп в Европа, в която той се срещна с лидерите на НАТО и G7.

Тези думи не са сигнал за разпад на отношенията в Запада, колкото поредния намек, че Европа трябва да върви към ново, по-силно обединение. Тема, която присъстваше и в разговорите на Меркел с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон; тема, която бе застъпена и от Европейската комисия, която е в готовност тази седмица да предложи път за приемане в еврозоната на държавите членки извън еврото.

Посещението на Доналд Тръмп в Европа показа доколко са се променили разбиранията за сила в западния свят. Само в края на миналата година Европа изглеждаше слаба и сама, страхуваща се, че вълната на популизъм ще превземе и останалите държави членки и е възможно Европейският съюз да се разпадне. 

След победите на проевропейските кандидати в Австрия, Нидерландия и Франция, изглежда, тази опасност не просто премина, но и континентът е готов за следващата стъпка към по-дълбока интеграция.

За сметка на тях Британия и САЩ, изглежда, губят все повече тежест на световната сцена. Обединеното кралство е пред поредни избори, след които ги очакват тежки преговори за напускане на ЕС, които могат да доведат до допълнителна нестабилност и дори отделянето на Шотландия и Северна Ирландия.

Америка, от друга страна, е погълната от политическа криза, в която всеки ден излизат нови и нови течове за връзките на администрацията на Тръмп с Русия – като днес вече на мушката на разследването са и контактите на зетя на Тръмп – Джаред Къшнър, който се е опитал да установи таен канал за връзки с Русия. И това, изглежда, е само “върхът на айсберга” на скандал, който е все по-вероятно да доведе до отстраняването на американския президент и вече двама републикански конгресмени изразиха готовност да повдигат импийчмънт.

На фона на всичко това си пролича и колкото малко тежест имат думите на Доналд Тръмп. След като той заяви, че Германия е “лоша, много лоша” и обеща да ограничи вноса на немски коли на американския пазар.

По-рано тази година през януари Тръмп заяви, че е готов да наложи 35% мито на немските коли, защото “ако отидете на Пето авеню [Ню Йорк], всички имат „Мерцедес Бенц“ пред домовете си”.

“Ще кажа на BMW, че могат да забравят да строят фабрики в Мексико и да ни продават о там коли без 35% такса”, заяви през януари Тръмп за немския в. Bild.

Тези му думи принудиха изпълнителния директор на BMW да уточни, че най-голямата производствена фабрика на компанията е в Северна Каролина, САЩ.

По-интересното обаче е, че въпреки заплахите на Тръмп – вече няколко поредни месеца за това как смята да вдига митата за немски коли – то това по никакъв начин не се отразило на акциите на „Мерцедес“ и BMW. Ако друг американски президент бе отправил подобни заплахи, то това щеше да е повод за криза в немските компании.

Думите на Доналд Тръмп“ изглежда“ обаче нямат никаква тежест. Никой не му вярва и никой не знае дали той ще бъде все още президент след няколко месеца.

Учудващо е как след седмица на чуждестранни посещения – срещи със Саудитска Арабия, Израел, НАТО и G7, от страна на Тръмп липсва почти всякакъв анализ за външнополитическите намерения на САЩ. Такъв просто е невъзможно да се направи, тъй като никой не знае какви са намеренията на американския президент, дали той изобщо има намерения и дали ще е американски президент в бъдеще.

За това единственото, което отстава след тези срещи, са комичните ръкостискания, как Тръмп избутва премиера на Черна гора и анализът на одеждите на Малания Тръмп. Американската политика се сведе до единственото нещо, което Доналд Тръмп  знае как да прави – риалити шоу, с ежедневни скандали, комични гафове и очакван от всички драматичен завършек. 

От другата страна е Европа, която доказа, че моделът, който е съумяла да изгради, е устойчив и рационалната политика и ясните послания са способни да овладеят надигащия се популизъм.

И думите на Меркел и Тръмп от последните седмици показаха точно това. Докато ЕС върви към следващата стъпка на своето обединение и засилване на международната сцена, то САЩ вървят към следващия епизод на едно трагикомично риалити.

SHARE