SHARE

„Отбор на надеждата”, създаден и менажиран от „Спортс Мениджмънт България”, навърши 5 години, а юбилеят бе почетен дори от държавния глава Росен Плевнелиев. В такъв момент човек неминуемо се замисля и прави равносметка на изминалия период. Както обикновено се случва, трудностите и огромното количество похабени нерви се забравят и остава само положителното. А какво е то?

СОЦИАЛНИ УСПЕХИ:

За пет години с „Отбор на надеждата” в 13 населени места безплатно тренираха над 350 деца и младежи от поправителния дом в Бойчиновци, възпитателно училище-интернат в Ракитово, домове за деца, лишени от родителска грижа, центрове за настаняване от семеен тип, наблюдавани жилища, защитени жилища, центрове за временно настаняване, СУПЦ и ромски махали. Над 70% от тях успяха да променят живота си към по-добро.

През мъжкия национален „Отбор на надеждата” преминаха 40 младежи, като от пълнолетните състезатели само един все още не е започнал работа. Част от тях продължиха образованието си, а други потърсиха по-добро бъдеще в чужбина.

Младежи, изповядващи различни религии, се хващаха за ръце и в името на България заедно отправяха молитва към общия си Създател.

СПОРТНИ УСПЕХИ:

Мъжкият „Отбор на надеждата” взе участие във всички пет световни първенства за бездомни хора от своето създаване до днес и се изкачи до 13-о място в ранглистата на фондация Homeless World Cup от общо 74 национални партньори на организацията от цял свят:

  • Мексико Сити, Мексико 2012 (14-о място)
  • Познан, Полша 2013 (17-о място и носител на Купата на град Познан)
  • Сантяго, Чили 2014 (12-о място)
  • Амстердам, Холандия 2015 (9-о място и носител на Купата на Армията на спасението) с национален селекционер Младен Христов
  • Глазгоу, Шотландия 2016 (17-о място и носител на Мъжката купа).

Всяка година в турнирите участват средно по 45 отбора от цял свят.

Женският „Отбор на надеждата”, воден от националния селекционер Кирил Кюлев, стана европейски шампион през 2013 г. в Мюнхен, Германия, и завърши седми от шестнайсет тима на световното първенство за бездомни хора същата година.

Първият национален селекционер на „Отбор на надеждата” – Методи Здравков, влезе в Топ 10 на най-добрите треньори на България за 2012 г.

Бежанецът от Мали Куаси Ив, който беше вратар на националния „Отбор на надеждата” през 2013 г., спечели приза за най-добър играч на своя пост на Мондиала в Чили.

ОРГАНИЗАЦИОННИ УСПЕХИ:

„Спортс Мениджмънт България” ЕООД получи правото да организира през 2017 година втория от общо три футболни фестивала, част от европейския проект iPASS на фондация Homeless World Cup.

„Спортс Мениджмънт България” беше първият партньор на фондация Homeless World Cup, който организира съдийски курс за бившите национални състезатели от „Отбор на надеждата” и успя да изпрати Исус Чавдаров (играч в тима от мондиала в Чили) като съдия на световния шампионат в Холандия 2015 г. Младежът от Стара Загора остави отлични впечатления с представянето си и беше поканен да съдийства и през 2016 г. в Шотландия. Това обаче не беше възможно да се осъществи, тъй като Исус стана професионален военен и даде клетва 8 дни преди заминаването за Глазгоу.

През 2017 година „Спортс Мениджмънт България” ще организира второ ниво на съдийския курс и по всяка вероятност страната ни ще бъде първата, която е изпратила втори бивш състезател като рефер на световно първенство за бездомни хора.

Без един лев държавно или общинско финансиране „Спортс Мениджмънт България” успя да изгради от „Отбор на надеждата”, един финансово независим проект, благодарение на подкрепата на генералния си спонсор „Теленор”, основните си спонсори „ЕКО България” и „Дънди Прешъс Металс” и многобройните си корпоративни партньори – „Бестимекс”, спортната екипировка „Мишо”, ресторанти „Виктория”, фирмата за мъжка мода „Адели”, „Юнион Ивкони”, спортни магазини SLS и много други. Всеки от тях стана истински приятел на отбора и е емоционално свързан със социалните и спортните успехи на проекта. Въпреки това желанието на „Спортс Мениджмънт България” винаги е било всеки от неговите партньори да получи по-висока еквивалентна рекламна стойност от предоставените средства.

„Спортс Мениджмънт България” създаде отлични взаимоотношения с много общини и държавни институции, които всяка година са осигурявали институционална, административна и логистична подкрепа на „Отбор на надеждата”.

„Спортс Мениджмънт България” беше домакин на откриващата среща на всички 21 европейски партньори в проекта iPASS на фондация Homeless World Cup през април 2016 г.

Изпълнителният директор на „Спортс Мениджмънт България” Виктор Кирков стана част от петчленния екип на Академията за развитие към проекта iPASS на фондация Homeless World Cup.

„ОТБОР НА НАДЕЖДАТА” НЯМАШЕ ДА БЪДЕ ТОВА, КОЕТО Е, БЕЗ СВОИТЕ СТРАХОТНИ ТРЕНЬОРИ, СЪСТЕЗАТЕЛИ, МНОГОБРОЙНИ ПАРТНЬОРИ И ПРИЯТЕЛИ, БЕЗ ОГРОМНАТА ПОДКРЕПА НА МЕДИИТЕ И НА СВОИТЕ ПОСЛАНИЦИ: ДИМИТЪР ПЕНЕВ, ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ, ЗЛАТКА ДИМИТРОВА, ПОСЛАНИК ЛЕШЕК ХЕНСЕЛ, ИВЕТ ЛАЛОВА, ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА, ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ, АТАНАС ПЕНЕВ, ТЕРЕЗА МАРИНОВА, МИХАЕЛА ФИЛЕВА И РАДОСТИН СТОЙЧЕВ. БЛАГОДАРИМ ВИ!

SHARE
Виктор Кирков е спортен мениджър и социален предприемач. Бивш спортен журналист и мениджър в Българска професионална футболна лига. През лятото на 2011 г. открива фирмата си "Спортс Мениджмънт България" ЕООД, която се занимава със спортен мениджмънт и маркетинг. Малко по-късно създава и популярния проект за социална интеграция на хора в риск и в неравностойно положение "Отбор на надеждата".